close
close
close

Fairtrade Challenge 2017

50.500 stukjes Faire cake & zoete momenten werden gedeeld voor de boeren wereldwijd.
Dankjewel, we baked the world a better place!

Blijf vooral genieten van elkaar & die mooie momenten samen.

En tot volgend jaar voor een nieuwe Fairtrade Challenge!

Liefs het Fairtrade team

close
close

Have a break, share cake

Neem een momentje voor jezelf. Een kleine (mentale) rustpauze. Stel dat je wakker kon worden in een nieuwe wereld, waarin alles juister en eerlijker aanvoelt. Hoe zou die wereld er dan uit zien?

Een wereld met meer groen en rust? Waarin een moeder haar kinderen veilig met de fiets naar school kan sturen, met een brooddoos gevuld met eerlijke en gezonde voeding? Een wereld waarin we met een gerust geweten inkopen kunnen doen en vooral samen kunnen genieten van al het lekkers en moois dat het leven te bieden heeft?

Ben je daar? Zie je ’t voor je? Wel, stap nu uit je eigen momentje en deel het!

Bak een faire cake of haal er een in de buurt en verdeel de stukjes gelijk onder je familie, vrienden of collega’s. Je deelt niet enkel de cake, maar ook de impact.

Elk cake-plakje vertelt immers een verhaal. De vergeten verhalen van de mensen achter onze cake-ingrediënten. Maar vanaf we daar even bij stilstaan, komt het snel terug.

Wat heb je nodig voor een lekkere cake?

Eerlijke ingrediënten en sterke boerengemeenschappen.

Sla de handen in elkaar en registreer jouw cake-break! 

Ontdek de cake-breaks in jouw buurt
close
Stukken cake
Blije boeren
 • Slide

  Onze Fairtrade helden

Neem een break op 10-14 mei 2017

Wist je dat...

Ontmoet onze helden!...

Meer dan 1,6 miljoen boeren en arbeiders in 75 verschillende landen maken deel uit van het Fairtrade systeem. Maak kennis met een aantal boeren die zorgen voor onze dagelijkse kost.

 • Robinson

 • Albert

 • Ani

 • Kelly

 • Ontmoet Robinson.

  Robinson werkt op een Fairtrade gecertificeerde bananenplantage in El Oro, Ecuador. Toen hij naar deze regio kwam, was hij zijn hele hebben en houden verloren door extreem weer. Robinson heeft, net zoals andere arbeiders, vanuit de Fairtrade premie een financiële bijdrage voor huisvesting gekregen. “Dankzij de Fairtrade premie heb ik land gekocht en een klein huisje gebouwd. Ook heb ik via de plantage studiebeurzen en medicijnen gekregen voor mijn kinderen.”

 • Ontmoet Albert.

  Fairtrade boer Albert en zijn coöperatie in Ivoorkust hebben de Fairtrade premie die ze hebben ontvangen met hun cacaoverkoop, geïnvesteerd in het renoveren van twee lokale basisscholen. De coöperatie heeft Albert ook een lening verstrekt zodat hij het schoolgeld van zijn kinderen kan betalen: “De cacaoteelt maakt het mogelijk voor mij om mijn gezin te onderhouden, mezelf te voeden en gezondheidszorg te krijgen. Cacao is alles voor mij!”

 • Ontmoet Ani.

  Fairtrade koffieboerin Ani en haar coöperatie in Indonesië hebben een gedeelte van hun Fairtrade premie geïnvesteerd in het produceren van bonen van een hogere kwaliteit zodat ze meer kunnen gaan verdienen aan de koffieteelt. “Ik hoop op een beter leven in de toekomst. Een goed leven voor mij en een hogere opleiding voor mijn kinderen. Als mijn kinderen er dan voor kiezen om ook koffieboer te worden, zullen zij betere boeren zijn dan ik.”

 • Ontmoet Kelly.

  Kelly is bananenboerin en is aangesloten bij een Fairtrade coöperatie in de Magdalena regio in Colombia. Ze is de voorzitter van het vrouwencomité binnen haar organisatie. Dankzij de Fairtrade premie kunnen zij activiteiten voor kinderen organiseren. Dit stimuleert jonge mensen om op school te blijven en helpt hen bij het voorbereiden op de toekomst. Kelly had zelf niet de mogelijkheid om een vervolgopleiding te volgen. Ze hoopt dat haar kinderen die kans wel krijgen, met de hulp van de coöperatie: “Ik heb vier prachtige kinderen en ik hoop dat al mijn kinderen ver komen in hun leven.”

Waarom Fairtrade?

800 miljoen mensen leven onder de extreme armoedegrens. 2/3 daarvan zijn boeren. De mensen die het eten op ons bord voorzien, kunnen vaak zelf hun gezin geen 3 maaltijden per dag op tafel voorschotelen. Absurd, toch? Daarom biedt Fairtrade een alternatief. Een eerlijk handelsmodel, gebaseerd op sociale en ecologische normen. Simpelweg vertaald: handel voor en door mensen, rekening houdend met het milieu.

Hoe? Wel, Fairtrade is gebaseerd op twee principes: de minimumprijs en de premie.
De Fairtrade minimumprijs is het economisch vangnet voor de boerengemeenschappen. Wanneer de internationale marktprijs van een product (vb: cacao of koffie) daalt, is de Fairtrade boer zeker van een minimumprijs, ook al ligt die van de vrije markt lager. Hierdoor kunnen de boeren en hun families investeren in diverse (langetermijn-)projecten én kunnen ze hun kinderen elke dag voeden en naar school sturen. Neem deze minimumprijs weg (wat dus voor niet-Fairtrade producten het geval is) en de zekerheid valt weg. Vragen als: ‘heb ik morgen voldoende geld om eten, kleren en onderwijs te betalen?’ zijn dan ook dagelijkse realiteit voor 1 op 9 mensen in deze wereld. Zonder vast inkomen moet je dus niet dromen van duurzame voeding. Eerst een eerlijk loon, dan volgt de rest.

De Fairtrade premie is een extra bedrag dat de boerengemeenschappen ontvangen, bovenop de prijs die ze voor hun producten krijgen. Dit bedrag gebruiken zij voornamelijk voor trainingen rond duurzame productiemethoden, om klimaatverandering te bestrijden, om scholen en ziekenhuizen te bouwen, enzovoort.

Dankzij Fairtrade nemen de boeren hun eigen toekomst dus in handen. Ze zijn niet afhankelijk van donaties of goodwill, maar ontvangen een eerlijk loon voor hun arbeid. Net zoals jij op het einde van de maand een loon ontvangt voor je gewerkte uren eigenlijk. Het klinkt logisch, maar voor veel mensen is dat nog niet zo. Daarom maakt jouw keuze in de winkel wel degelijk het verschil. Door eenvoudigweg te grijpen naar die Fairtrade bananen en suikerklontjes, of dat eerlijk koffiepakje met een faire chocoladereep erbij, verander je ons handelssysteem en kies je meer voor een eerlijkere, groenere wereld.

Doe dus mee met de Fairtrade Challenge: organiseer een cake-break en registreer je!